Over mij
Mijn naam is Monique Ekels – de Gooijer. Ik ben geboren op 4 oktober 1972. Ik ben sinds 1995 woonachtig in Muiderberg met mijn echtgenoot Henri de Gooijer en samen hebben wij twee kinderen, Ravi en Isa. Tot 1995 heb ik altijd in Amsterdam gewoond, waar ik ook ben geboren.
Wat heeft mij bewogen om te kiezen voor het mooie vak van een uitvaartbegeleider? Het is geen alledaags vak. Het is een vak dat je vanuit je hart doet.
Ik denk dat het bij mij begon toen mijn opa’s overleden.
Bij het overlijden van mijn opa’s bemerkte ik wat voor effect het op mij had als iets bij een uitvaart niet helemaal ging zoals het hoorde te gaan of als het onpersoonlijk was. Mijn ene opa, opa Gerard, overleed in 1997. Het was een kort en onpersoonlijk afscheid zonder sprekers. Voor mijn gevoel stonden we met twintig minuten weer buiten. Dit kon toch niet waar zijn …?, dacht ik bij mijzelf. Dit verdient iemand niet! Dus toen in 1999 mijn andere opa, opa Toon, overleed, was ik één van de sprekers. Ik wilde dit nog voor mijn opa doen, een persoonlijk woord vanuit het hart, hem eren. Maar ook bij deze uitvaart ging een klein dingetje niet helemaal naar wens en ik zag wat voor effect dit had op mijn vader. Vooral hierdoor kwam bij mij het gevoel heel sterk naar boven dat alles goed geregeld moet worden.
5 jaar geleden
Toen ik vijf jaar geleden bij de uitvaart was van een oud-collega, zag ik de uitvaartmedewerkers zo stil en efficiënt mogelijk hun taak uitvoeren. Op dat moment kwam het binnen …. dit wil ik doen! Ook toen mijn moeder in 2015 overleed, merkte ik hoe prettig het is als iemand van het uitvaartcentrum precies doorheeft wat er gaande is en hier op de juiste manier op in weet te spelen. Zo fijn, dat maakt indruk. Op zulke momenten moet alles vanzelf gaan, je wilt je niet druk maken. Het is al moeilijk genoeg.
In 2016 heb ik de opleiding tot uitvaartbegeleider gedaan. Wat een mooie opleiding en wat had ik de juiste keuze gemaakt. Op 2 juli, op de achtste verjaardag van mijn dochter, mocht ik mijn diploma in ontvangst nemen.
Stoute schoenen
In 2017 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Ontzettend spannend, maar het voelt zo goed en het geeft zo veel energie. Ik hoop echt dat ik als uitvaartbegeleider nabestaanden mag helpen om sámen met hen invulling te geven aan een mooi afscheid van hun dierbare en om dit afscheid samen persoonlijk te maken, zodat hier later met een goed gevoel op teruggekeken kan worden. Ik ben er tenslotte van overtuigd dat een mooi afscheid helpt bij een verdere verwerking van het verlies.