Dementievriendelijke uitvaartzorg
Dementievriendelijke uitvaartzorg; wat houdt dit in? Dit houdt in dat je dementerende familieleden van de overledene betrekt bij de uitvaart. Dementie is enorm toegenomen is de laatste jaren. Er zijn in 2018 295.000 mensen met dementie, waarvan er 45.000 in Noord-Holland. De verwachting is dat er in 2035 500.000 mensen met dementie zijn.
Er zijn dus steeds meer mensen met dementie. Mensen die afscheid moeten nemen van een echtgenoot, broer, zus, kind.
Stel een echtpaar is 45 jaar getrouwd en mevrouw is dement. Meneer is overleden. Sommige familieleden zullen het lastig vinden om moeder te betrekken bij de uitvaart, want ze begrijpt het toch niet of ze is ‘lastig’. Maar hoe mooi is het om mevrouw juist wel een rol te laten vervullen in het voorbereiden en haar wel mee te nemen naar de uitvaartplechtigheid. In het geheugen van mevrouw zitten nog mooie momenten verborgen uit het huwelijk met haar echtgenoot die met de juiste vragen weer opgehaald kunnen worden. Op die manier kan mevrouw misschien heel goed helpen met de afbeelding op de rouwkaart of door herinneringen op te halen kan er een mooi woordje gedaan worden namens een familielid of (indien gewenst) de uitvaartbegeleider tijdens de uitvaartplechtigheid.
In mei heb ik de training ‘dementievriendelijke uitvaartzorg’ gevolgd. Een mooie training vol handvatten om een dementievriendelijke uitvaart te kunnen verzorgen. Ik ben door de training zeker geen dementie expert geworden, maar ik mag mijzelf wel een dementievriendelijke uitvaartbegeleider noemen en ik zal het betrekken van een dementerend familielid zeker stimuleren.
Door het volgen van de training heb ik persoonlijk het keurmerk ‘Dementievriendelijke uitvaartzorg’ mogen ontvangen.
Monique Ekels Uitvaartbegeleiding is de enige in de regio Gooi & Vechtstreek die het keurmerk ‘Dementievriendelijke uitvaartzorg’ heeft.
Wilt u meer weten over een dementievriendelijke uitvaart, neemt u dan gerust contact met mij op.