Vandaag heb ik de mooie, bijzondere workshop ‘Liefdevol Levenseinde’ mogen volgen bij Zilla van Dijk, Rituals to Root in Almere.  Zilla weet op een mooie, rustige en liefdevolle manier haar ervaringen en informatie over te brengen.  Vandaag aan een mooie groep mensen, allen met hun eigen reden om bij de workshop aanwezig te zijn, ieder met haar eigen verhaal.

De workshop wordt gegeven om je voor te bereiden op wat je te wachten staat als sterven zich in jouw omgeving aandient.  Er worden handvatten geboden om hiermee om te gaan; wat je kan doen en wat je beter kan laten. Om met angst en boosheid om te gaan.  Ook wordt er gesproken over je eigen sterfelijkheid.

Al vanaf het begin heerste er een mooie rustige sfeer in de groep. Zilla begon met het vertellen van een sprookje over de geboorte dat eigenlijk ook een mooi beeld schetste van de onwetendheid wat er gebeurt na de dood.

 

We hebben bijzondere oefeningen met elkaar gedaan, zoals hand inwrijving.  Een hand inwrijving is iets wat je voor een stervende kan doen om te zorgen dat deze persoon even helemaal kan ontspannen. Zodat iemand misschien zonder pijn in slaap kan vallen. De hand inwrijving was een heerlijk ontspannen en veel te korte oefening.  En mooi om te zien wat voor effect een hand inwrijving heeft bij de andere persoon.

Sterven is onoverkomelijk. We moeten er allemaal aan geloven. Het stervensproces is, voor de meesten van ons, geen moment om naar uit te kijken.  Maar hoe bijzonder is het als je het sterven zo vredig mogelijk kan maken voor de stervende, als je een bijzondere sfeer kan creëren en als familie op een bijzondere manier afscheid kan nemen.  Als een stervende vredig overlijdt helpt dit ook enorm bij het rouwproces wat erop volgt.  Als iemand tot het laatste moment vecht tegen de dood, zal dit voor de nabestaanden geen prettige herinnering zijn.

De workshop ‘Liefdevol Levenseinde’ is een absolute aanrader en laat je ook op een andere manier naar het leven kijken.  Het aanvaarden van je eigen sterfelijkheid kan je anders in het leven laten staan.

Ik vond het een bijzondere dag die ik niet had willen missen … ♥